Årets skidtävling!!

Nu är det snart dags för årets stora tävling, Tåsjödalen Classic Ski 2018!

Generell info

Tåsjödalen Classic Ski 2018 kommer att bestå av ett första lite kortare varv på strax under 5 km som sedan följs av 3 varv på det längre varvet där det även finns 3 vätskestationer (se informationen under långa varvet). 

Den totala sträckan landar på ganska precis 41 km.

Första varvet (korta varvet)

Introduktionsvarvet är nästintill 5 km långt och är i princip "stakvänligt" för den rutinerade åkaren fram till dess man vänder av från skoterleden och åker tillbaka mot fjällsikten, där bjuds man på några långsamma men inte alltför branta backar tills man kommer tillbaka till starten på fjällsikten.

 

Långa varvet

Efter att du kommit tillbaka från det första kortare varvet kör du ut på ett längre (strax över 12 km) varv som till en början består av en del stakning och utförs där de skarpaste kurvorna kommer att sladdas och lämnas spårlösa.

Du kommer sedan fram till prästbodarna efter ungefär 2 km åkning från varvningen där du kommer att mötas av den första lite tyngre backen. Den är ganska kort och vänder nerför igen i en ca 500 m lång backe utförs med en ganska skarp kurva som också kommer att sladdas. Du möts sedan av en ganska lång och seg uppförsbacke som planar ut och går över till en kortare uppförsbacke innan du når Rönnberget, den andra vätskestationen, på det långa varvet strax före 5 km från varvning. Det här är en utmärkt plats att fylla på vätska och energi då du kommer att ha ungefär 2 km stakvänlig terräng med en del väldigt snälla utförslöpare.

Du kommer att köra förbi Björnkojan vid ungefär 7 km och Knivbovallen runt 8 km som bägge, tillsammans med prästbodarna, är obemannade stugor längs tävlingsbanan för de som vill titta på och heja! Du passerar sedan Hästgetarkojan mellan 9 och 10 km vid en ganska skarp vänstersväng (plant underlag) där den tredje vätskestationen befinner sig. Efter det kör du en bit genom skogen och kommer ut på en myr som sedan mynnar ut i en uppförsbacke som blir starten på stigningen upp till fjällsikten igen. Stigningen är inte så farlig som den ser ut i banprofilen utan har en del "pauser" med plan terräng och en nerförsbacke. De sista 500 metrarna kommer dock att utgöra en ganska tung backe där iallafall jag kommer att ha nytta av fästvallan.

 

 

Det kan vara bra att veta att banorna är uppmätta med en Garmin klocka vilket kan göra att det inte alltid är precis exakt.

Hoppas att vi träffas där på söndag! 

/Oskar

Tåsjödalen Classic Ski

Demo Image

41 km eller 22,5 km. Seedningsgrundande.

Läs mer ...

Tåsjö-Flåset

Demo Image

10 km löpning på grusväg och asfalt.

Läs mer ...

Tåsjö-Trampet

Demo Image

 98 km eller 38 km cykling på asfalt.

Läs mer ...