Skriven av Super User den . Publicerad i Innehåll

Det var fotboll som var den huvudsakliga aktiviteten när Tåsjö IF grundades 1938. Klubben köpte då mark av Anders Hansson för att anlägga en fotbollsplan för sin verksamhet. Bland annat deltog spelarna i olika Ångermanlandsserier. 1969 lade klubben ned den inriktningen.

Skidstadion – hjärtat i verksamheten
Under senare delen av 1960-talet flyttades före detta matsalen på ”Gammskolan Ystibyn” till nuvarande skidstadion i Östra Tåsjö. Den platsen är än idag hjärtat i verksamheten och där har föreningen sin Skidstuga.

Skidintresset tar fart

Intresset för längdskidor hade börjat ta fart redan under 1950- och 1960-talet, många medlemmar deltog bland annat i Vasaloppet. 1984 gjorde den dåvarande styrelsen ett avtal med ett antal markägare och började anlägga ett 2,5-kilometer långt elljusspår med start och mål på den gamla fotbollsplanen.

Skidträningarna börjar

Efter invigningen av spåret startade en mer organiserad skidträning för barn och ungdomar. Under 1990-talet hade föreningen sin absoluta storhetstid med upp till 60 skidåkare under träningskvällarna. Antalet Vasaloppsåkare ökade också i antal och som flest var det 25 motionärer som försvarade Tåsjö IFs färger i den anrika tävlingen.

Utveckling av verksamheten

Skidåkning är fortfarande föreningens kärnverksamhet men under senare år har klubben utökat sin verksamhet genom att starta och arrangera ett antal tävlingar. År 2009 arrangerade Tåsjö IF för första gången löpartävlingen Tåsjö-Flåset med start och mål på Logen i Brattbäcken. Sedan startade föreningen också cykeltävlingen Tåsjö-Trampet och långloppet Tåsjödalen Classic Ski som avgörs på Tåsjöberget. Tillsammans bilder de Tåsjöklassikern.